Na cyklotrasách v regióne hornej Torysy postavia 11 prístreškov

20.04.2012 Sabinov

Lipany 20. apríla (TASR) – Miestne samosprávy zoskupené v Združení obcí hornej Torysy (ZOHT) sú presvedčené, že prírodné prostredie v tejto časti severovýchodného Slovenska by malo ponúknuť obyvateľom i návštevníkom viac možností na relax a športovanie.
Projektová manažérka ZOHT Daniela Bednárová dnes TASR uviedla, že 25 obcí zo združenia sa rozhodlo realizovať projekt "Horná Torysa na kolesách", ktorý by mal stáť približne 40.000 eur.
"Súčasťou zámeru je, samozrejme, zmapovanie cyklistických trás, ich značenie podľa európskych štandardov a zameranie pre GPS signál. Všetky tieto aktivity vyústia do vydania mapy cyklistických trás v regióne," konštatovala Bednárová a dodala, že tieto činnosti sa snažia robiť v spolupráci s organizovanými turistami.
V rámci projektu dali vyrobiť aj päť veľkoplošných tabúľ. Zastrešené informačné tabule s rozmermi 2 krát 2,5 metra inštalujú v blízkosti začiatkov cyklotrás.
ZOHT sa začiatkom tohto roka podarilo získať dotáciu od vlády SR, vďaka ktorej vybudujú na cyklotrasách 11 prístreškov. Na tieto účely získali 12.000 eur a prvý z prístreškov by chceli osadiť už v máji. Všetky by mali byť na svojich miestach koncom októbra tohto roka.
"Drevený prístrešok bude stáť na dobre prístupnom mieste na cyklotrasách. Bude to otvorený zastrešený objekt so stolom a lavičkou na sedenie. Nebude chýbať stojan na bicykle a odpadkový kôš. Súčasťou každého prístreška bude tabuľa s mapou cyklotrás v tejto oblasti," vysvetlila Bednárová.
Cykloturisti si budú už o niekoľko mesiacov môcť odpočinúť pod prístreškom napríklad v Lipanoch, pri štrkoviskách v Rožkovanoch, neďaleko kaštieľa v Šarišských Dravciach. Ďalšie nainštalujú v Lipanoch, Toryse, Brezovici, Dubovici, Krivanoch, Bajerovciach, Lúčke či Kamenici.
Pripomenula, že pozemky, na ktorých budú umiestnené prístrešky, na ich výstavbu pripraví príslušná obec. Tá sa môže rozhodnúť, či vytvorí podklad z betónu, štrku, alebo zvolí iný materiál. Musí však rešpektovať všetky pravidlá pre príslušnú lokalitu v súvislosti s ochranou prírodného prostredia. Okrem toho po sprevádzkovaní prístrešku bude zodpovedať za jeho technickú údržbu a likvidáciu odpadu.
 

Vyberte región